• Четвъртък, 02 Октомври 2014
  • Потребители 401750
  • Онлайн: общо 840, регистрирани 0, гости 840
13 Март 2009

За Ралчев най-важна е отговорността

Той избира правото в годините на най-голямо безправие
Снимка Борислав Ралчев е кореняк варненец. Морския град заема специално място в сърцето му. Ралчев е адвокат с повече от 45 години практика. Професията му го е научила да бъде особено отговорен пред хората и пред задачите, които има да върши. "За мене най-важното нещо на този свят е отговорността", споделя самият той. "Никога няма да отстъпя от принципите си", добавя юристът. Борислав Ралчев има по-голяма сестра. Тя е един от най-старите и известни преподаватели по английски език във Варна.

През 1964 година младият тогава Борислав завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". "За хубаво или за лошо в последните 35 години се занимавам само с наказателно право", коментира настоящият политик от БНД. В 60-те години на миналия век правото у нас въобще не бе престижна  и обещаваща професия, спомня си Ралчев. "Когато отидох в университета на 15 септември 1958 година, срещнах по стълбите един професор. Той ме попита: Какво записа, момче? Когато му казах "право", той отвърна: Този факултет не го ли закриха вече. В онези години майката-държава, хранилница се грижеше за всеки и осигуряваше равни права на всички индивиди. Изживяхме ги тези години", разказва с усмивка юристът.

Много хора не разбират нито същността на адвокатската професия, нито формите й на проявление, смята Ралчев. Според него повечето хора виждат само негативното в работата на юриста. Те смятат, че адвокатите защитават само лошите, уточнява политикът. "Човек може да оцени нашата работа едва тогава, когато е имал нужда от сериозна адвокатска защита", добавя той.

И двамата синове на Борислав Ралчев са юристи. "Като дишаш един климат в една къща, той задължително ти се отразява по определен начин". Така си обяснява този факт политикът. Според Ралчев, неговата професия е повлияла на двамата му синове по различен начин. "Докато големият ми син още в гимназията беше категоричен, че ще следва право, малкият смяташе, че юристите в къщата са прекален много", коментира депутатът. Малкият син - Александър Ралчев, минава първо през школата на Икономическия университет във Варна, но после завършва и специалност право.

Александър прилича повече на майка си. "Той обичаше математиката още от дете, печелил е редица олимпиади", спомня си Ралчев-старши. Именно тези качества насочват младия юрист към сферата на данъчното и стопанско право. Големият - Милен Ралчев, се занимава с наказателно право като баща си. "Много енергия хаби в работата си, той е изключително чувствителен и отговорен човек. Милен има един много голям кусур - че работи твърде много. Независимо че е юрист с повече от 15 години стаж, едва от няколко години той стана адвокат", разказва депутатът. Според него, се разбира дали един човек става за адвокат чак на осмата година от практиката му. Всеки юрист задължително трябва да извърви този път, коментира специалистът по наказателно право с дългогодишен опит. Младият Ралчев поема голяма част от делата на баща си, когато той се впуска в дебрите на политиката. "Хората определят кой адвокат какво да работи. Младият юрист никога не може сам да определи насоката на бъдещата си работа. Той трябва да се наложи, хората да го припознаят и да знаят, че този човек бяга по тази следа. На първо място обаче трябва да си способен", смята юристът. "В нашата професия всеки ден, всяко дело е изпит", добавя той.

Материалите във www.pozvanete.bg са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително. В новините са използвани информации на БГНЕС и други агенции.

Сподели във Facebook
Изпрати на приятел


1/0